torstai 8. helmikuuta 2007

Kaikki yhdellä kertaa

Ihan pinenä vinkkinä vain, että lukeminen kannattaa aloittaa tekstistä kolme tekstiä alempaa, sillä se on aikajärjestyksessä ensimmäinen, jonka kirjoitin. Lisäksi ne kolme tekstiä liittyvät toisiinsa, ainakin osittain.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Erään blogin sivupalkista tänne päädyttyäni täytynee todeta, että ihan lystiä paatostavaa pohdintaa tuo kolmen tekstin ketju.

Ammattikorkeakouluverkko supistuu ja yliopistoverkko laajenee filiaaleihin, joista Pori linrr toimivimpia ja Seinäjoki hirvittävimpiä. Tosin amk-verkon karsintaratkaisutkin on välillä nimellisiä (vrt. Turun kaupungin juuri tekemän ratkaisu AMK:nsa Paraisten toimipisteen osalta - aloituspaikat paperilla Paraisilta Turkuun ... tosiasiassa mikään ei muutu).

Kun aikoinaan (liki kymmenen vuotta sitten) pyörähdin mukaan valtakunnallisen koulutuspolitiikan saloihin, olivat amk-kokeilut ja nuorisoasteen koulutuskokeilut käynnissä. Silloin tuli kuultua HUMAKinkin taustasta kaikenlaista. Hankala vain sanoa, mikä osa tarinoista oli (poliittisesti mukaanlaitettua) petäjäistä, sillä elettiinhän vakinaista toimilupaa edeltävää aikaa.

Minusta HUMAK on kuin Neuvostoliitto - empiiristä yhteiskuntatiedettä kumpainenkin. Hyvän asian (kommunismiin tähtäävän sosialismin tai verkostomaisen ammattikorkeakoulun) kokeilua sellaisessa kontekstissa, jossa onnistumiseen ei ole mahdollisuuksia/resursseja, koska kokeilu on päätetty toteuttaa siellä missä sille on tilaus, ei siellä missä se voi onnistua.